CPC 2 Day Refresher Course for Transport Managers in Road Haulage: Freight

If you hold the Transport Manager CPC qualification and require a refresher, this is essential learning to bring you up to date on all compliance developments.

This course is aimed at existing Transport Managers who require refresher training to keep up-to-date on legislation around drivers' hours and compliance. 

Transport Managers must hold the appropriate Certificate of Professional Competence (CPC) and if that qualification is over 10 years old, the Department requires TM specific refresher training to be done regardless of whether a TM has relevant transport experience during that time.

Transport Manager CPC Haulage Refresher course – Day 1

Course Content & Duration.

Day 1 - Start Time 09.00 - Finish 17.00

09.00 - Welcome & introduction – Health & Safety Briefing – 15 mins

09.15 - Business & company law – 1 hour & 30 mins

              Industrial Relations             

              Health & Safety   

10.30 - Break - 15 mins

10.45 - Financial management – 1 hour

             Business taxation             

             Operator Licencing – 1 hour   

12.45 - 13.15 - Lunch Break

13.15 - Driver’s hours & record keeping – 1 hour & 30 mins

14.45 - Maintenance – 1 hour

15.45 - Break - 15 mins

16.00 - Maintenance – 30 mins

16.30 - Vehicle taxation – 30 mins   17.00 Finish


Transport Manager CPC Haulage Refresher course – Day 2

Course Content & Duration.

Day 2 - Start Time 09.00 - Finish 17.00

 09.00 - Weights & Dimensions of Vehicle & Loads – 1 hour & 30 mins

 10.30 - Safe Loading & Transit of goods – 30 mins

 11.00 - Break – 15 mins

 11.15 - Plating & testing

            Fleet inspection & enforcement – 30 mins   

 11.45 - Driver licencing

            Traffic regulations & speed limits – 30 mins  

 12.15 - Permits & methods of operating – 30 mins

 12.45 – 13.15 - Lunch Break

 13.15 - Customs, Incoterms & Frontier crossings – 2 hours

 15.15 - Break – 15 mins

 15.30 - International Transport Documentation - 1 hour

 16.30 - Course Evaluation – 30 mins 17.00 Finish